• Informacje na temat:

    kwasy spożywcze

Artykuły na temat: kwasy spożywcze
  • 14 najbardziej rakotwórczych artykułów spożywczych. Niektóre was zaskoczą

    ...i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. 2. Ryby hodowlane Popularne jest twierdzenie, że jedzenie ryb morskich jest zdrowe, ponieważ zawierają one kwasy tłuszczowe omega-3. Z pewnością warto jeść(...) i warzywa, istnieje potencjalne ryzyko wystąpienia białaczki i chłoniaka nieziarniczego. 4. Produkty GMO GMO, czyli produkty spożywcze zmodyfikowane genetycznie, powstają przez wszczepienie do nich...

  • Dlaczego nie zaleca się oleju palmowego w codziennym żywieniu?

    ...-6) - około 10%. Korzystne dla zdrowia kwasy omega-3 praktycznie w nim nie występują. Olej palmowy w codziennej diecie - zalecać, czy nie zalecać? Olej palmowy nie jest zalecany w codziennym żywieniu(...) olej ten nie jest pożądanym składnikiem diety, to nadmierne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które powinny być w diecie ograniczane. Zgodnie z aktualnymi normami żywienia kwasy te powinny...

  • Nowej generacji jaja - wzbogacone o m.im. witaminy i kwasy tłuszczowe omega 3- opracowują wrocławscy naukowcy. Z takich jaj doskonałych powstaną później - pierwsze na rynku - "jajeczne" suplementy diety, pomocne w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnych.

  • Nowej generacji jaja - wzbogacone o m.im. witaminy i kwasy tłuszczowe omega 3 - opracowują wrocławscy naukowcy. Z takich jaj doskonałych powstaną później - pierwsze na rynku - "jajeczne" suplementy diety, pomocne w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnych.

  • Naturalne przeciwutleniacze w otrębach

    ...zamiennikami konserwantów. Co ciekawe, potrzeba dodatkowej konserwacji żywności wynika czasem z prób uczynienia jej zdrowszą. Często dodaje się do niej na przykład kwasy tłuszczowe omega-3, które jednak(...) emulsji spożywczych zawierających kwasy omega-3. Porównali też ich skuteczność z przeciwutleniaczami powszechnie stosowanymi w przemyśle spożywczym, naturalną witaminą E i syntetycznym butylowanym...

  • Wszystko, co powinnaś wiedzieć o cellulicie

    ...przywiązywać uwagę do tego, co jesz. Jeśli do tej pory Twoja dieta była bogata w węglowodany, powinnaś to zmienić. Tego typu produkty spożywcze, co nikogo pewnie nie zaskoczy, przyczyniają się do wzrostu(...)). Bardzo ważne jest też regularne spożywanie posiłków (co 3-4 godziny, 4-5 małych posiłków dziennie), z dużą ilością warzyw, owoców oraz ryb, które są bogate w kwasy Omega 3, 6 i 9. Kawę postarajmy się...

  • Czy miód pomaga przy przeziębieniu? Rozwiewamy wątpliwości

    Głównym składnikiem miodu są węglowodany i woda, ale produkt ten jest także źródłem naturalnych przeciwutleniaczy i enzymów. Około 80 procent to cukry proste - glukoza i fruktoza. Poza nimi w miodzie znajdują się także wielocukry melecytoza i erloza.  Z innych związków obecnych w miodzie trzeba wymienić kwasy organiczne, flawonoidy (m.in. mirycetyna, kwercetyny i hesperydyny) oraz barwniki...

  • ​Menu na obniżenie cholesterolu

    ...i oliwie z oliwek. Co najmniej dwa razy w tygodniu jedz tłuste ryby morskie. Polecane są zwłaszcza: śledzie, makrela, czy łosoś (są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 ). Dobrym wyborem...

  • Jak stosować dietę cukrzycową i co można jeść w czasie ciąży?

    ...jest olej rzepakowy i oliwa z oliwek. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe występują natomiast w oleju sojowym, słonecznikowym, kukurydzianym i arachidowym. W praktyce te podstawowe zalecenia...

  • ...dwie grupy. Obie otrzymywały w wodzie znaczną ilość syropu. Szczury z drugiej grupy dodatkowo jednak dostawały w pożywieniu kwasy tłuszczowe omega-3, o których wiadomo, że wspomagają prawidłową pracę(...) w tej postaci zaburza działanie neuronów, utrudnia uczenie się i zapamiętywanie. Można się pocieszać faktem, że kwasy omega-3 pomagają, trudno jednak zagryzać każdy łyk słodzonego napoju łososiem, czy...